top of page
Zoeken

Cycle Breaking

Bijgewerkt op: 7 sep. 2022


Afgelopen week las ik een post van holistisch psycholoog Nicole LePera over Cycle Breaking. En iedere vezel in mijn lijf ging aan.

Hier mag ik iets mee gaan doen of nog beter gezegd hier MOET ik iets mee doen!

CYCLE BREAKING gaat over het verbreken van patronen, Ofwel: het verbreken van beperkende gedrags- en gedachtepatronen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Zelf was Nicole LePera net als IKZELF zo’n cycle breaker, en ze laat haar volgers weten dat het transformatieproces pijnlijk en oncomfortabel is. Maar het is het meer dan waard.


Cycle Breaker,


Ben jij ook de ‘Cycle ‘ Breaker’ binnen jou familie of vriendenkring? Zo verbreek je belemmerende patronen:


De definitie van cyclus breking is het proces van bewustwording en verandering rondom de beperkende delen van je ‘ programmering’ . Je onderzoekt de bekende gewoonten en patronen waarvan je merkt dat deze je tegenwerken in het leven. Vaak zijn deze ontstaan in je familie van herkomst. Jou ouders dragen in zekere mate een belemmerende programmering met zich mee, die zij weer van eerdere generaties hebben doorgekregen en doorgegeven aan jou. Deze kun jij op jou beurt weer meegeven aan jouw kinderen etc.


Herprogrammeren:

Wil je deze cyclus doorbreken dan is bewustwording in jezelf heel belangrijk zodat je de oude patronen kunt doorbreken en herprogrammeren. Veel mensen worstelen met een veelvoorkomend patroon namelijk dat van codependency (wederzijds afhankelijk zijn) en verstrengeling. Als je bijv. niet hebt geleerd om je grenzen aan te geven dan is de kans groot dat je heel snel ‘versmelt’ met mensen samen waardoor je je eigen behoeften uit het oog verliest en je heel gemakkelijk te beïnvloeden bent. Dit patroon kom je dan waarschijnlijk nog steeds tegen binnen je familie en de kans is ook groot dat het zich ook in vriendschappen en (romantische) of andere relaties manifesteert. je merkt dat aan dat je steeds dezelfde rol op je neemt zoals die van: zwart schaap-verzorger-redder-bemiddelaar en daarmee ook steeds in dezelfde dynamieken terecht komt. De uitdaging hierin is om grenzen te stellen, voor jezelf op te komen, NEE te leren zeggen, je eigen ruimte in te nemen en jouw unieke behoefte te leren kennen. Concreet betekent dit dat je bijvoorbeeld zegt tegen je moeder: dat je niet meer wilt dat ze elke dag belt of zich met jou (liefdes) leven bemoeit of misschien zeg je dat je geen behoefte hebt aan alle (voor)oordelen die zij over anderen met jou wil delen. Wellicht ga je (familie)bijeenkomsten overslaan omdat dit niet meer passend voelt


Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn


Schuld en Schaamte,

Deze cyclus te doorbreken heeft niets met blaming of shaming te maken. Je kunt er vanuit gaan dat je ouders datgene hebben gedaan wat binnen hun mogelijkheden lag tijdens jouw opvoeding. Toch kunnen boosheid, frustratie, verdriet en ook woede onderdeel zijn van jouw proces, belangrijk is dan dat deze emoties er mogen zijn maar dat jij die niet bent en juist door je ervan bewust te worden er niet in blijft hangen want dan ontzeg je jezelf je eigen kracht en macht en die wil je juist zo graag terugvinden!!!


Het proces kan behoorlijk oncomfortabel en pijnlijk zijn, voelen alsof je compleet tegen je gevoel en en impuls in gaat en in principe gebeurt dat ook. Wellicht vind je de verandering eng en vind je het ‘moeilijk’ om ruimte en tijd voor jezelf te nemen. Zo kan er ook een diepgewortelde angst voor verlating getriggerd worden. Misschien word je je nu pas bewust van hoe diep deze patronen zitten en hoe confronterend dat kan voelen! Het is de kunst om je steeds opnieuw te verbinden met jezelf en daarin terug te keren naar jou intentie en jou innerlijke kracht.


Een cycle breaker roept weerstand op vooral bij de omgeving, het is daarom belangrijk om mensen om je heen te hebben die je steunen in dit proces. Soms wil je van bepaalde relaties meer afstand nemen of wellicht wil je ze helemaal loslaten, bedenk dan dat dit een hoop weerstand zal opleveren, daar (familie) of andere relaties nog vasthouden aan de ‘oude’ patronen en gewoonten. Jouw groeiproces kan iets teweeg brengen bij de ander, zo zou het kunnen zijn dat er bepaalde opmerkingen jou kant opkomen, denk bijvoorbeeld aan: zijn we niet goed genoeg voor je? en hoe kun je ons dit aandoen?

Als dit gebeurt probeer dan dicht bij jezelf te blijven en niet terug te reageren vanuit de oude energie /conditionering maar probeer de gevoelens die omhoog komen om om te zetten in mededogen en daadkracht! Weet dat zolang iemand er niet klaar voor is je niemand kunt dwingen om te veranderen, daar verandering altijd vanuit je binnenste kern ontstaat daar waar bewustwording zichtbaar wordt. Elk mens bewandelt zijn of haar eigen pad en jij kunt alleen maar datgene doen wat voor jou het beste is en voelt. Belangrijk in dit geheel is om de ander te kunnen vergeven, zo open je jou weg in vrijheid en kun je een inspiratiebron zijn voor vele anderen.


Liefs Team Vlinderhuis 🦋🌸

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page