Maak niet van jou verwachting ,
mijn verplichting!
Een van de uitspraken van Guido Weijers welke viral ging de afgelopen weken en hier in onze praktijk ook ter sprake kwam tijdens een van de coachsessies met mijn coachee.
Het almaar willen voldoen aan de verwachtingen van anderen is toch iets wat we vanaf kleins af aan meekrijgen.
We willen allemaal aardig gevonden worden en om die reden willen we graag aan de verwachtingen doen van anderen. Wat zullen ze anders wel niet van je denken? Je wilt niemand teleurstellen dus vul je je leven zo in zoals je denkt dat t hoort. Door je altijd aan de verwachtingen van anderen probeert te voldoen laat je je leven door hen bepalen I.p.v. dat jij je eigen leven leeft!
Het gevolg van het altijd voldoen aan verwachtingen van anderen: het geeft stress, angst, paniekaanvallen, hoofdpijn, depressiviteit, burn-out, kost energie, je raakt steeds meer van jezelf verwijderd.
Je hoeft niet per se aan iedereens verwachtingen te voldoen om aardig gevonden te worden. Denk eens aan een paar vrienden van je of aan een paar personen die jij aardig vindt. Voldoen zij aan al jouw verwachtingen? Of doen ze soms het tegenovergestelde van wat jij van ze verwacht? Denken jullie soms anders over bepaalde zaken?
En vind jij ze om die reden minder aardig? Integendeel, we vinden het meestal juist fijn te horen hoe de ander denkt en het feit dat we anders zijn, maakt vriendschappen juist interessant. Besef dus dat je niet minder aardig gevonden zult worden als je respectvol je mening uit. En vraag jezelf dan af: Wat wil ik zelf? Wat maakt mij blij? Waar word ik gelukkig van? Je hoeft natuurlijk niet meteen je hele leven uitgestippeld te hebben.
Verwachtingen of verwachtingspatronen vormen een grote misleiding voor de mensheid. Een verwachting wordt gecreëerd door het hoofd en kan daarbij zelfs een gevoel tot stand brengen. “Ik had wel verwacht dat je even zou bellen.” Herken je hem? Dat heb je niet gedaan en daarom sijpelt de verwijtende toon door in deze zin. Dat ligt niet aan jou, het ligt bij de ander die in zijn of haar hoofd iets heeft bedacht waar jij zonder het te weten aan zou moeten voldoen.
En tja, dat kan leiden tot teleurstelling, want 9 van de 10 verwachtingen komen namelijk niet uit. Het zijn speculaties, die ertoe leiden dat jij door toedoen van anderen uit balans gebracht kan worden. Tenzij je tijdig inziet: dat hele verwachten leidt tot niets, alleen maar tot teleurstelling. Het kan natuurlijk ook andersom. Pas jij vaak het woord ‘verwachten’ toe in jouw dagelijkse leven? En is de zin “Ik had wel verwacht dat je even zou bellen” jouw eigen tekst?
Stop ermee! Je legt onbedoeld een claim neer bij anderen, die zich van geen kwaad bewust zijn. Het heeft alles te maken met jouw eigen ego-behoefte aan aandacht. Onechte, want als anderen zich verplicht gaan voelen, blijft er niets over van een spontaan welgemeend contact.
Als jij de behoefte hebt om iemand te spreken of te zien, doe dan niet zo moeilijk en neem zélf contact op. De zin die hier gebruikt wordt, is natuurlijk maar een voorbeeld. “Ik had wel verwacht dat…” kan op vele manieren gebruikt worden en je kunt er zelf van alles achteraan plakken. Verwachten is eigenlijk een verkapte manier van zeggen dat je iets van iemand (of van een situatie) eist. Dat voelt toch helemaal niet fijn?
Om je eigen leven te leven is het belangrijk dat je jezelf goed kent en weet wat je wilt. Je kunt pas sterk in je schoenen staan en verwachtingen van anderen naast je neerleggen als je tevreden bent met jezelf. Als je erg onzeker bent, laat je je gauw door anderen beïnvloeden en zal je altijd voorrang geven aan de mening van de ander. Als je daarentegen meer zelfvertrouwen hebt, zul je je minder druk maken om de mening van anderen.
Helaas krijg je niet van de ene op de andere dag meer zelfvertrouwen. Dat heeft tijd nodig. Begin met het kiezen van vrienden die jou waarderen om wie je bent en overtuig jezelf ervan dat jij er mag zijn. Leer NEE te zeggen de verwachtingen van anderen en JA te zeggen tegen jezelf! Durf dingen te doen waar jij blij van wordt. Net zoals jij het eigenbelang van anderen respecteert, mag je ook jouw eigenbelang respecteren. Besef dat jij niet verantwoordelijk bent voor de verwachtingen die anderen van je hebben. Als anderen hoge verwachtingen hebben, is dat hun keuze. Maar of jij daaraan wilt voldoen is JOUW KEUZE en geen verplichting.
Liefs Team Vlinderhuis 🦋🌸
✨Soulistisch gids
✨HolistischeMassagevrouw
✨Soulistich BewustzijnCoach
✨Natuurgeneeskunde
✨E.E.N.Therapeut
✨Verbinder van Hoofd, Hart en Lijf
✨Vertaler van Gevoel en Emotie
Comments